Kapteenin tervehdys

27.05.2024

Hyvät Talilaiset

Golfkausi alkaa taas vaikka takatalvi siirsikin kauden alkua suunnitellusta, parikin kertaa. Masterplanin ensimmäisen vaiheen työtkin ovat tätä kirjoitettaessa viittä vaille valmiit ja koko kenttää päästään pelaamaan vain hieman viivästyneellä aikataululla. Odotan suurella mielenkiinnolla uusien väylien ja greenien kohtaamista, kuten varmaan itse kukin meistä. Ekan birkun tekeminen uudelle greenille on varmaan monen tavoitteena.

Muistilista kauden alkuun

Kauden alussa muistuttaisin taas perusasioista, jotta kenttämme pysyy mahdollisimman hyvässä kunnossa ja viihdymme kaikki kentällä ja klubilla. Toki suurimmalla osalla nämäkin asiat ovat jo kunnossa.

Pallon alastulojälkien korjaaminen

Jos jokainen korjaa vähintään kaksi alastulojälkeä per viheriö – olkoon ne kenen tahansa jättämiä – niin tuloksena on ennen pitkää viheriö, joka on pinnaltaan tasainen ja laadukas.

Pelinopeus

Tali on lyhyt kenttä ja siirtymät myös lyhyitä. Yli neljän tunnin kierros ei saisi olla mahdollinen neljän hengen ryhmällekään. Ripeä toiminta greenillä ja teeboxissa, sekä olemalla valmis pelaamaan omaa palloa vuorollaan, ovat avaimia nopeaan kierrokseen. Jos peliryhmä kuluttaa ylimääräistä aikaa jokaisella väylällä esim. 2 minuuttia, tekee se kierroksesta 36 minuuttia pidemmän.

Ohittaminen

Joskus nopeamman ryhmän päästäminen ohi on turhan vaikeaa. Ei tarvitsisi olla. Jos oman ryhmän edessä on tyhjä väylä, pitää takaa tuleva päästää ohi, vaikka ”kenttä olisikin edessä täynnä”. Hitaammalle ryhmälle lienee samantekevää, kenen perässä se pelaa, eikä ohittaminen kestä yleensä 5 minuuttia kauemmin. Ohittaminen on helppoa ja nopeaa, jos molemmat ryhmät avaavat tiiltä ja ohittava jatkaa siitä eteenpäin.

Lyöntijälkien paikkaaminen

Palautathan irtilyömäsi turpeet paikalleen heti lyöntisi jälkeen. Tiipaikalla turpeita ei palauteta takaisin. Ne alueet huolletaan ja korjataan kenttähenkilökunnan voimin päivittäin.

Kärryt

Pidäthän kärryt kaukana viheriöistä, jotta niiden ympäristö pysyisi laadukkaana. Kärryjen vetäminen varsinkaan viheriön ja sen kyljessä olevan bunkkerin välistä ei ole hyväksyttävää.

Range

Muistathan noudattaa rangella olevia ohjeita ja pysyä toistaiseksi kokonaan matoilla. Nurmelle päästään harjoittelemaan ajallaan, kuten aikaisempinakin vuosina.

Rangen aitojen tahallisesta ylilyömisestä seuraa pelikielto. Turvallisuus on elinehto kenttämme säilymisen kannalta.

Pidä järki mukana myös kentällä ja vältä lyöntejä, jotka saattavat uhata muiden pelaajien ja Talin alueella liikkuvien turvallisuutta.

Tasoitus

Pyri pitämään tasoitus sellaisena, joka vastaa pelikuntoasi. Älä lähde harkkakierrokselle ainoana ajatuksena nostaa tasoitusta. Tasoitushuijarin maineen saaminen on helpompaa kuin siitä eroon pääseminen.

Sitten vielä muutama asia, jotka jäivät mieleen viime kaudesta.

Konfliktitilanteet kentällä

Viime kaudella sain tavallista enemmän pyyntöjä puuttua pelaajien käytökseen kentällä tai pallon lyömiseen lähelle edellä olevaa ryhmää.

Kapteenina olen velvoitettu hoitamaan tällaisia asioita. Muistuttaisin kuitenkin, että äärimmäisen harvoin kukaan lyö palloa tahallaan liian lähelle tai käyttäytyy huonosti tieten tahtoen.

Kapteenin puhelinsoittoa tuskin kukaan haluaa vastaanottaa, jos jotain moitittavaa on.

Lisäksi asioissa on aina kaksi näkemystä. Niistä minun on muodostettava oma tulkintani, joka ei aina miellytä jompaakumpaa kiistan osapuolta.

Siksi toivoisinkin, että jos kentällä jotain sattuu, niin kumpikin osapuoli suhtautuisi asioihin maltilla. Kohtelias käytös ja tilanteen rauhallinen selvittäminen takaa aina paremman lopputuloksen kuin soitto kapteenille, joka ei ollut paikalla todistamassa tilannetta.

Suora ja vilpitön anteeksipyyntö on golfissakin sallittu. Myöskään äänen korottaminen ei juuri koskaan auta asian ratkeamista.

Vakavat rikkeet toki edelleen kuuluvat kapteenille ja kurinpitotoimikunnalle.

Seuraottelut ja yhteisöllisyys

Yhteisölliset ja rennot tapahtumat ovat jäsenistökyselyn mukaan suosiossa. Siksi ihmettelenkin, että kauden muutamaan seuraotteluun oli vaikea saada joukkuetta kasaan.

Osallistukaa ihmeessä seuraotteluihin, ne jos mitkään kasvattavat Talilaisten yhteishenkeä. Varsinkin uusille jäsenille seuraottelut ovat rento tapa tutustua muihin jäseniin. Matsit pelataan best ball -joukkuereikäpelinä, joten epäonnistuakin otteluissa saa. Vieraissa pelatut ottelut ovat lisäksi ilmaisia osallistujille.

Seniorit kannattelivat viime kaudella myös yleisiä seuramatseja, kun samalla nuoremmat ja singelipelaajat olivat harvoin mukana. Vaikka kaiken tasoiset ja ikäiset pelaajat ovatkin tervetulleita seuramatseihin, toivoisin myös nuoremmilta ja singeleiltä aktiivisuuden nostoa.

Monet ovat lisäksi kokeneet johtokunnan etäiseksi ja vaikeasti lähestyttäväksi ”kerhoksi”. Siksi päätimmekin viime kokouksessa aloittaa kummikäytännön, jossa uudet jäsenet pääsevät halutessaan pelaamaan johtokunnan jäsenen kanssa ja saada kierroksen aikana oleellista tietoa klubin käytännöistä, historiasta yms.  Tämän toteutustapa on vielä kesken, mutta asiaan palataan tarkemmin, kun kenttä aukeaa. Ehkäpä kummikäytäntöä voisi laajentaa kaikkiin halukkaisiin jäseniinkin.

Tulkaa juttelemaan huolenaiheistanne ja muustakin, kun klubilla tavataan. Keskustelen mielelläni kaikista jäsenistöä koskevista asioista ja pyrin saattamaan niitä johtokunnan tietoon.

Hyvää alkavaa golfkautta 2024. Viihdytään yhdessä!

John Woodward

Yhteistyössä